Moj prvi recept

Moj prvi recept

Kako je roman Kao voda za čokoladu inspirirao recepte i priče na blogu
Dobar tek živote?

Obožavam knjige. Pročitala sam more poezije, romana, praktične literature i zbirki recepata. Ali, jedna knjiga promijenila mi je kut gledanja na život i na hranu. Bio je to roman po imenu Kao voda za čokoladu. Objavljen 1992. godine iz pera meksičke spisateljice Laure Esquivel. U kratkom roku postao je bestseller. Preveden na više od trideset jezika i prodan u više od sedam milijuna primjeraka diljem svijeta.

Naslovna stranica knjige Kao voda za čokoladu

Laure Esquivel – Kao voda za čokoladu

Roman Kao voda za čokoladu

Radnja romana smještena je na imanju meksičke obitelji s početka 20. stoljeća u kojoj vlada matrijarhat.

Glavna protagonistica je najmlađa kći po imenu Tita. Prema obiteljskoj tradiciji Tita ne može osnovati vlastitu obitelj, već mora ostati uz strogu majku udovicu i brinuti o njoj. Svi odlomci romana počinju receptom iz Titine kuhinje. Svaki recept koji Tita priprema je afrodizijak koji doslovno raspameti pojedinog lika u priči. Poneki recept joj služi samo kao utjeha za tešku sudbinu i način na koji je morala živjeti. Nesretno zaljubljena u čovjeka kojeg ne može imati. Titina ljubav prelazi granice mogućeg i materijalizira se na nevjerojatne načine.

Čitajući sam shvatila da Tita i ja imamo jednak karakter.

Mi smo blizanačke duše. Smještene na suprotnim stranama prostora i vremena u različitim okolnostima.

Kao strastvenu kuharicu i ljubiteljicu običnih priča ispisanih na neobičan način, roman me nepogrešivo podsjetio na omiljenu igru iz djetinjstva – kuhanje. Čitajući sam shvatila što je oduvijek bila moja strast. Uvidjela sam i da ako je Tita kuharica–čarobnica, ja sam ona koja iščitava čaroliju.

Misterij kojim pojedina namirnica i način pripremanja hrane utječu na nas, isti je kao magija iz iskustava koje život pred nas stavlja kako bi nas oblikovao.

Tom spoznajom, starom gotovo dvadeset godina i danas sam jednako fascinirana.

Život ne prestaje sa svojim iznenađenjima, a ja svaki puta kad prepoznam čaroliju imam blagi okus mira oko srca, pa zauzvrat životu dam dio sebe u obliku recepta i poželim mu dobar tek.

Podijeli

0 comments on “Moj prvi receptAdd yours →

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *